Vanília és Kakaó

Vanília
A vanília második legdrágább fűszer a világon, viszont a legédesebb. Kezelése, ültetése időigényes és sok emberi kézi munkát igényel. Exkluzív fűszernek is nevezik. Ültetéstől számítva a vaníliarúd 3-4 év múlva hozza meg a termést és általában 2 szeonja van. 8 hónapig minden nap beoltják, kezelik a futónövényt, majd a kész vanília kezelése is kb 60-70 nap. A vanília az orchidea termése. 2 fajtát különböztetünk meg: Vanilla Planifolia (Bourbon vanília), valamint a Vanilla Tahitensis. Kezelés szempontjából a Bourbon és a Mexikói kezelést. A vaníliarúd a legkedveltebb desszert fűszer.

Felhasználása igen széleskörű: desszertek elengedhetetlen alapanyaga. Használják fagylalt készítéshez, sütemények, cukrok, puddingok elkészítéséhez. De az igazi túrórudi egyik alapanyaga a vanília.

Kakaó:
A kakaó mindenki számára ismert. Minden csokoládé alapanyaga. A nyers kakaóbabot leszedik a fáról, majd felnyitják. A benne lévő szemeket kiszárítják, ebből lesz a nyers kakaóbab, valamint fermentálják egy részét, ami már a kezelésnek egy módja.

A kakaóbab így bekerül a gyárakba, feldolgozókohoz és készítenek belőle kakaóvajat, kakaótöretet, kakaóport.
A kakaópor elkészítésénél a kakóbabból ki kell vonni, illetve csökkenteni kel a kakóvaj tartalmat 45%-ról.
A kakaópor átlagos kakaóvajtartalma lehet 10-12%-os, vagy 20-25%-os.
A kivont kakaóvajat kozmetikumok készítéséhez használják fel.

A pörkölt kakóbabból töretet készítenek, melyet azonnal fel tudunk használni.

A vanília és kakaó egészséges termékek, és jól ismertek jótékony hatásukról.

Kisebb és nagyobb kiszereléseinket megtalálod webáruházunkban a www.fuszerboltom.hu oldalon.

Ha kérdésed van, írj nekünk a kapcsolat menüpontban, vagy hívj fel bennünket.